Veelgestelde vragen

Hoe wordt een boa ingezet?

Boa’s kunnen door bepaalde organisaties en gemeenten worden ingezet om de veiligheid te handhaven. Zo zijn er boa’s die voor gemeenten het parkeerbeleid handhaven, en boswachters die het bos beschermen.

Hoeveel verdient een boa?

De salarisindicatie van een boa verschilt per functie. Dit heeft te maken met onder andere ervaring, de bevoegdheden en het domein waarin je komt te werken. Meer weten? Kijk dan op De toonaangevende dienstverlener | Werken Bij Safety Group

Is een boa een ambtenaar in functie?

Ja. Een ambtenaar is een door de overheid aangesteld persoon in openbare dienst. Zijn taak is een specifieke bijdrage leveren aan de voorbereiding en uitvoering van overheidstaken. Voor een boa geldt dit voor zaken als: verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven.

Is een boa verplicht zich te legitimeren?

Ja, als een boa gevraagd wordt zich te legitimeren moet hij zich hieraan verplichten. Als je als boa in burgerkleding loopt ben je zelfs verplicht je ongevraagd te legitimeren.

Kun je als boa in verschillende domeinen werken?

Ja dit kan, maar je moet hiervoor wel zijn opgeleid in de verschillende domeinen én dit mag alleen bij twee verschillende werkgevers. Je mag dus niet werken in twee verschillende domeinen bij één gemeente.

Waaraan herken je een boa?

Een boa draagt (vaak) een blauw uniform met een logo. Elke boa is verplicht dit logo zichtbaar te dragen als hij/zij aan het werk is. Het uniform kan per functiegroep verschillen, maar is in principe in elke gemeente hetzelfde.

Wat is een boa?

Het woord boa is de afkorting van de woorden buitengewoon opsporingsambtenaar. Dit is een ambtenaar met een opsporingsbevoegdheid. Zo mag een boa bijvoorbeeld een identiteitsbewijs controleren, boetes uitdelen en proces-verbaal opmaken.

Wat is een toezichthouder?

Een toezichthouder is een boa die, zoals de naam als doet vermoeden, toezicht houdt op de wetten en regels die opgesteld zijn vanuit de gemeente of de overheid. Een toezichthouder controleert of deze weten en regels worden nageleefd. Een paar voorbeelden zijn overhangend groen, of geluidsoverlast.

Wat is opsporingsbevoegdheid?

Een opsporingsbevoegdheid houdt in dat je strafbare feiten mag opsporen en controleren, hier vallen onder andere fouillering en het controleren van identiteitsbewijzen onder. Voor een boa geldt vaak dat je opgeleid bent voor een specifieke, afgebakende taak. Denk aan parkeerbeheer of natuurbeheer. Hier vallen niet alle opsporingsbevoegdheden onder.